Χίος

Χίος-Μύλοι

Όσα και να πει κανείς για την μυροβόλο Χίο είναι λίγα! Μες στο πολύμορφο και γελαστό πλήθος των νησιών του Αιγαίου, η Χίος ξεχωρίζει με το ύφος και το θρύλο της.

Στέκεται λίγο παράμερα, μοναχική, ιδιόρρυθμη, αναλογιζόμενη τα χαμένα μεγαλεία της, τις καταστροφές της, αλλά πάντα σε εγρήγορση και ετοιμότητα να αναγεννιέται από τις στάχτες της.

Ανάβατος (O Μυστράς του Αιγαίου)

Όμηρος

Τι να πει κανείς για την ιστορία και το πολιτισμό του νησιού του Ομήρου που την καταγωγή του την διεκδικούσαν από την αρχαιότητα πολλές πόλεις.

H Χίος τον θεωρεί δικό της τέκνο στηριζόμενη σε στοιχεία φιλολογικά και αρχαιολογικά, θρύλους και παραδόσεις του νησιού, που συναινούν ότι ο “θείος αοιδός” έζησε και δημιούργησε σ’ αυτά εδώ τα χώματα.

Για τη Χώρα της Χίου τη Βενετία της Ανατολής μέχρι την καταστροφή της το 1822 -, τους ανεπανάληπτους οικισμούς στα Μαστιχοχώρια, τα Βορειόχωρα και τον Κάμπο.

Σε κανένα άλλο νησί του Αιγαίου η αρχιτεκτονική δεν βρήκε τέτοια συγκλονιστική εκπροσώπηση: Μεσαίωνας, Βυζάντιο, Γένοβα, Βενετιά, Τουρκιά, Φραγκιά. Ταπεινή λαϊκή αρχιτεκτονική, καστροχώρια, μαχαλάδες, υπερήφανα αρχοντικά και ό,τι πιο εκλεκτικιστικό του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού.

Ένα ζωντανό μουσείο αρχιτεκτονικής και ζωής συνάμα.

Mέστα

Φαράγγι των Καμπιών

Αξίζει να σεργιανά κανείς από χωριό σε χωριό και ν’ ανακαλύπτει κρυμμένους θησαυρούς, τους λιγοστούς αλλά πάντα σπουδαίους ανθρώπους, την ψυχή αυτού του τόπου, του νησιού της φτώχειας και του πλούτου, της στεριάς και της θάλασσας, της μαστίχας και των πελάγων, των καλλιεργειών και της ναυτοσύνης.

Όταν ανθίζουν τα λεμονοπορτόκαλα και οι μανταρινιές , ολόκληρη η Χίος μοσχοβολάει.

Περιβόλι στον Κάμπο

Λαλάδες (Άγριες Τουλίπες Χίου)

Και όταν οι ανοιξιάτικες βροχές μας κάνουν την χάρη , τα αρώματα της πλούσιας βλάστησης σε μεθούν.

Τα αρώματα και τα χρώματα της ανοιξιάτικης φύσης οφείλονται στα χιλιάδες αγριολούλουδα, στα αρωματικά φυτά της , στο χιώτικο γιασεμί και στις τέσσερις παραλλαγές της λαλάδας (τουλίπας)που ενδημούν στη Χιακή γη.

Βιολογικό Φασκόμηλο απο τα κτήματα μας

To δάκρυ της Μαστίχας

Η Χίος έχει το παγκόσμιο προνόμιο παραγωγής της μαστίχας , που είναι προϊόν του δένδρου σχίνου.